Feb 23, 2013

World domination. The same old dream. Our asylums are full of people who think they're Napoleon. Or God.

Dr. No (1962) eli Salainen agentti 007 ja tohtori No on James Bond -elokuvasarjan ensimmäinen osa. Agentti James Bond (Sean Connery) lähetetään Jamaikalle tutkimaan toisen brittiläisten agentin murhaa, minkä uskotaan oleva osa suurempaa uhkaa. Selvitellessään asiaa Bond tapaa lukuisia asiaan liittyviä ihmisiä, mutta nämä vievät mielummin itseltään hengen kun antavat tälle minkäänlaista tietoa. Bond kuitenkin pääsee tapahtumien jäljille ja suuntaa Crab Keyn saarelle, missä hän kohtaa vedestä nousevan vaalean kaunottaren Honey Ryderin (Ursula Andress). Pariskunta onnistutaan kaappaamaan ja he ovat vangittuina salaisessa laboratoriossa. Viimein Bond pääsee myös tapaamaan tiedemiehen tri No:n (Joseph Wiseman), jonka suurena suunnitelmana on tuhota USA:n avaruusohjelma.


No niin! Nyt on sitten vihdoinkin katseltu elämäni ensimmäinen Bond-leffa ja tietysti sillä kaikista ensimmäisellä osallakin aloitettiin. Mitään sen kummempia perusteluja minulla ei ole sille, miksen aiemmin ole näitä elokuvia katsellut. Jossakin vaiheessa lapsena vaan päätin, että Bondeja katselee vain isät (oma isäni ainakin katseli ja katselee yhä), eikä minua kiinnosta moiset aikuisten miesten toimintapätkät. Enkä sitten koskaan katsellut yhtään ainutta osaa, until now. Näistä hyvin myöhään katselluista arvostetuista leffoista tulee aina vähän sellainen olo, että mikä minä olen mitään sanomaan tästä. Miten voisin sanoa mitään mitenkään merkityksellistä elokuvasta, minkä kaikki muut ovat nähneet parhaimmassa tapauksessa 50 vuotta sitten ja sen jälkeen katselleet sille 22 jatko-osaa vuosien varrella?! Aion siitä huolimatta esittää pienen mielipiteeni tästä yhdestä elokuvasta - mielipiteen, joka pohtautuu tosiaan ainoastaan tähän yhteen elokuvaan, en osaa kommentoida jatkoa millään tavalla (vielä). Halusin muuten nimenomaan ehtiä katsomaan Bondeja ennen tämän vuoden Oscareita, joissa järjestetään tänä vuonna kunnianosoitus Bond-elokuville. No kiireksi meni, mutta tämän yhden ehdin katsella!


Mistähän tätä nyt lähtisi kommentoimaan. Voisin vaikka aluksi todeta, että voihan Austin Powers. Harmillisesti nuo aikoinaan katsellut Powersit palailivat jatkuvasti mieleeni tätä katsoessa ja en osannut suhtautua joihin kohtauksiin tai tapahtumiin tarpeellisella vakavuudella. Yritin kuitenkin parhaani mukaan unohtaa ne ja pakko se on myöntää, että pidin tästä elokuvasta. Maininnan ansaitsee ehdottomasti Sean Connery, joka oli hyvin täydellisen oloinen Bondin rooliin taitavana agenttina ja samalla myös naistenkaatajana. Vaikea kuvitella, että esimerkiksi myöhemmissä osissa esiintyvä Pierce Brosnan olisi ollenkaan niin charmikas ja vakuuttava, mutta katsotaan sitä sitten noin viidentoista Bond-elokuvan päästä! Juonellisesti tämä tuntui olevan aika perus, sellainen kun kuvittelisin kaikkien muidenkin Bondien olevan. Bond on hyvä ja taistelee onnistuneesti vaihtelevia pahiksia vastaan kainalossaan joku kaunotar. Tämän elokuvan pääpahis Dr. No oli myöskin varsin mielenkiintoinen, tai lähinnä tämän laboratoriotouhut olivat jänniä. Pidin leffassa myös juuri siitä 60-lukulaisuudesta, jos nyt niin voi sanoa. Minulla on vaikeuksia ilmaista mielipidettäni koko leffasta, mutta ainakin tämä ensimmäinen osa sai minut kiinnostumaan katsomaan yhä enemmän Bondin seikkailuja! Vaarana oli tietysti myös sekin, että olisin todennut tämän olevan ihan roskaa ja jättänyt koko projektin sikseen. Näin ei onneksi käynyt ja nyt Dr. No:n jälkeen odotan innolla seuraavan Bondin katselemista!



Kuvat: listal.com

2 comments:

  1. Tuossa juuri tulin hommanneeksi Skyfallin. Ja sehän tarkoittaa sitä, että virallisten Bondien määrä on nyt täysi. Aina seuraavaan leffaan saakka ainakin :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itse en ole hankkinut näitä omaksi, isän kokoelmasta on helppo käydä lainaamassa. Sekin hankki juuri Skyfallin, niin sieltähän saan lainattua kaikki alusta loppuun. Ellei tosiaan välissä ehdi ilmestyä uutta jatkoa...

      Saa nähdä innostunko vielä joskus hankkimaan näitä omaankin hyllyyn. Aikamoista!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...